LAMPAANJALOSTUS
Säädekirjan edellyttämää ”mallikelpoista maanviljelystä ja karjanhoitoa” toteutetaan ylläpitämällä huippuluokan lampaanjalostusta. Lammastalous käynnistyi vuonna 1992, jolloin alettiin luoda omaa uuhikatrasta Pirkanmaan kookkaista, vanhoista emolinjoista. Tilalla on 120 uuhta ja 10 käyttöpässiä. Uuhet karitsoivat vuosittain lähes 300 karitsaa, joista parhaat valitaan eloeläimiksi itselle ja muille tiloille. Suomenlampaita on viety yli 40 maahan ja myös Lihasulan pässejä on viety ulkomaille parantamaan sikäläisten lammasrotujen hedelmällisyysominaisuuksia. Lihat myydään pääosin pääkaupunkiseudulle, jossa kotimaisen karitsanlihan kysyntä on suurin. Tila on tuotostuloksilla mitattuna sijoittunut kolmen parhaan joukkoon maassamme lähes joka vuosi
Suomenlammas
Suomenlammas on maamme kansallisrotu ja alkuperäisrotu. Se on maailman hedelmällisimpiä rotuja; uuhi tulee kantavaksi mihin aikaan vuodesta tahansa, toisin kuin muut rodut, ja saattaa siten saada kahdetkin karitsat samana vuonna. Kun muiden rotujen uuhet saavat kerralla 1-2 karitsaa, saavat suomenlampaat usein kolmosia, nelosia ja viitosia. Enemmän karitsoita merkitsee enemmän myytävää lihaa ja parempaa taloudellista tulosta. Kotimainen karitsanliha on vähärasvaista ja siten terveellistä. Villa on erityisen kiiltävää ja pehmeää. Suomenlammas on viehättävä, kiltti ja kesy eläin.
Jalostuksen tavoitteet
Lihasulan kartano oli kymmenellä pässilinjallaan pitkään Suomen ja koko maailman merkittävin valkoisten suomenlampaiden Jalostuslampola, LIHASULA FINNSHEEP. Eräs tärkeä jalostuksen tavoite on lihaksikkuuden kehittäminen, jossa on apuna käytetty kaikkien karitsoiden ultraäänimittauksia jo vuodesta 1997 lähtien. Muita tärkeitä jalostusperusteita ovat rakenne, terveys ja kestävyys. Erityistä huomiota on kiinnitetty eläinten sukulinjoihin, jotta jalostuspohja pysyy riittävän leveänä. Lihasulassa on järjestetty pässihuutokauppoja vuodesta 1997 lähtien vuoteen 2006 asti.
Geenipankki
Suomenlampaiden geenipankin perustaminen aloitettiin Lihasulassa vuonna 2005 keräämällä kahdeksan huippupässin spermaa pysyväissäilytykseen. Geenipankki on osa Kansallista Geenivaraohjelmaa, joka tähtää suomalaisen elintarviketuotannon turvallisuuden, tarjonnan varmuuden ja ympäristön tilan parantamiseen säilyttämällä suomalaisten alkuperäisrotujen geenivarat. Kehitteillä on myös menetelmä, jolla voidaan kerätä myös ulkomailla myytävää spermaa, jolle on valmiit markkinat mm.USA:ssa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa sikäläisissä FINNSHEEP -populaatioissa. Suomenlammashan on osa suomalaisten identiteettiä ja geniperimän säilyttäminen on kulttuurihistoriallisesti arvokasta.
Ram sperm catalogue
Kuvastossa on esitelty Lihasulan pässejä, joiden spermaa on voinut tilata Lihasulan Sperma-asemalta.